Penilaian dan Terapi

Psikologi Kanak-Kanak

Pengenalan Terapi Kanak-Kanak

Kajian menunjukkan peningkatan masalah kesihatan mental dikalangan, kanak-kanak. Dianggarkan sehingga 10.5% dikalangan pelajar sekolah rendah menghadapi kemurungan. Selain itu autisme, gangguan kurang daya tumpuan dan hiperaktif (ADHD) , masalah pembelajaran, buli, dan keengganan bersekolah juga antara masalah psikologi yang sangat kerap berlaku.

1

Penilaian Psikologi Kanak-Kanak

Sesi penilaian mengambil masa 1 jam untuk penilaian autisme dan hiperaktif, namun boleh mengambil masa hingga 2-3 jam untuk penilaian IQ penuh. Di sesi penilaian, soal jawab antara pakar psikologi dengan ahli keluarga dan kanak-kanak membantu pakar psikologi mengenalpasti masalah utama dan merangka plan rawatan yang bersesuaian.

Antara jenis penilaian yang kami lakukan:

  • Autisma, menggunakan Childhood Autism Rating Scale
  • ADHD, menggunakan ADHDT-2 scoring
  • Penilaian Intelektual (IQ) menggunakan Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC-V) dan Comprehensive Test of Nonverbal Intelligence (CTONI)
  • Penilaian lewat perkembangan dan intelektual menggunakan Vineland Adaptive Behavior Scales
  • Dan lain-lain jenis penilaian seperti masalah pembelajaran, masalah dysleksia, tantrum dan sebagainya.

Psikoterapi

1-to-1 session bersama pakar psikologi klinikal kami.

Psikoterapi adalah teknik untuk menghapuskan atau memodifikasi tingkah laku dan gaya pemikiran yang tidak diingini serta menggalakkan perkembangan psikologi yang positif dalam diri individu.

1
terapi pertuturan dan kanak2

Terapi Pertuturan

1-to-1 session selama 1 jam bersama ahli terapi Jiwadamai.  Sesi pertama, terapis akan mengenalpasti punca masalah pertuturan dan bahasa dengan menjalankan ujian penilaian dan merangka program pemulihan. Sesi kedua dan seterusnya, terapi akan dijalankan.

Sesi terapi pertuturan adalah pada hari Selasa, Sabtu dan Ahad sahaja.

Terapi Carakerja

1-to-1 session untuk memperbaiki kemahiran motor kasar & halus serta kemahiran kendiri & sosial kanak-kanak.

Sesi pertama, terapis akan mengenalpasti punca masalah pertuturan dan bahasa dengan menjalankan ujian penilaian dan merangka program pemulihan. Sesi kedua dan seterusnya, terapi akan dijalankan.

terapi carakerja

Anda Perlukan Khidmat Pakar Kami?

Tempah temujanji bersama pakar psikologi Jiwadamai


Dapatkan Khidmat Nasihat