fbpx

Program Intervensi Kanak-Kanak (EIP)

Mengapa penting?

Kanak-kanak yang mempunyai kelewatan dari segi perkembangan sosial, sensori, kemahiran motor, pembelajaran dan sebagainya memerlukan intervensi awal supaya dapat menyediakan diri ke alam persekolahan. Namun, tahap perkembangan kanak-kanak adalah bergantung kepada ‘severity’ masing2. Penting untuk ibu bapa mempunyai nilai ekspektasi yang betul.

Mengapa Program kami Istimewa ?

Kami menyediakan Program EIP komprehensif, dari penilaian kanak-kanak bersama Pakar psikologi klinikal, Sesi pembelajaran khas bersama Cikgu & Psikologis, Terapi formal bersama terapis pertuturan dan carakerja.

KENAPA PERLU EIP?

Kanak-kanak yang mempunyai kelewatan daripada segi perkembangan sosial, sensori, kemahiran motor, pembelajaran dan sebagainya memerlukan intervensi awal supaya dapat menyediakan diri ke alam persekolahan. Lebih awal intervensi, lebih efektif kesannya.

BERIKAN ANAK ANDA PELUANG INTERVENSI HOLISTIK OLEH PASUKAN PROFESIONAL

Sesi pendaftaran untuk ambilan 2020 dibuka sekarang!

Waktu EIP : Pagi : 9am-12pm (Isnin-Jumaat)

Waktu EIP : Petang : 2.00pm-5pm (Isnin-Khamis)5 ELEMEN UTAMA DALAM EIP KAMI TERAS SILIBUS KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS

Interaksi sosial

Interaksi dengan orang sekeliling, memandang apabila nama disebut, dapat bermain dengan rakan sebaya dengan baik dan dapat memahami konsep bekerjasama. Ini antara kemahiran yang dilatih kepada pelajar EIP Jiwadamai ini.

Fungsi kognitif

Aspek kognitif ialah kefahaman kanak-kanak dalam menerima arahan, keupayaan menyebut sesuatu, kemahiran menyelesaikan masalah seharian dan kemampuan meluahkan perasaan. Penting untuk perkembangan menjadi manusia dewasa kelak.

Tingkah laku

Mengubah tingkah laku kanak-kanak ke arah yang lebih positif dan diterima oleh komuniti. Selain itu, dalam kelas EIP setiap tingkah laku anak-anak akan dinilai dan diperhatikan demi memastikan semuanya mengikut perancangan silibus.

Persediaan ke sekolah

Anak-anak keperluan khas perlu mempunyai persediaan sebelum mereka melangkah ke persekolahan biasa mahupun persekolahan khas. Persediaan merangkumi akademi, sosial, skil motor halus, kasar, visual, dan sebagainya.

Pengurusan Diri

EIP membantu anak-anak berkeperluan khas belajar mengurus diri sendiri seperti memberus gigi sendiri, ke tandas sendiri, memakai baju sendiri dan sebagainya.