Kebanyakan ibu bapa yang memiliki anak dalam lingkungan 2 sehingga 4 tahun pasti pernah mengalami masalah anak tantrum. Anak-anak yang mengalami tantrum berlarutan akan menyebabkan ibu bapa keliru dalam mengenal pasti punca dan cara terbaik untuk mengurangkan masalah ini.

Definisi tantrum bukan sahaja bermaksud ledakan emosi yang menyebabkan mereka mengamuk, namun tantrum merupakan salah satu cara untuk anak-anak meluahkan perasaan kecewa dalam diri. Dalam mengatasi anak-anak yang mengalami tantrum,sesetengah ibu bapa sering menggunakan teknik seperti penggunaan ayat atau tindakan yang tegas untuk mendidik anak kerana menganggap masalah tantrum berpunca dari sikap degil dan manja anak-anak.

Walhal, masalah tantrum adalah satu cara kanak-kanak meluahkan perasaannya apabila mereka terperangkap dalam satu situasi yang membuatkan mereka berasa hilang kawalan. Perasaan mereka menjadi bercampur-aduk seperti marah dan keliru atau sedih dan serba salah. Kebiasaannya, kanak-kanak akan menunjukkan masalah tantrum kepada orang yang paling mereka rapat terutama ibu bapa kerana mereka merasakan mereka berada dalam zon selesa.

Cara untuk mengendalikan tantrum anak-anak:

Ibu bapa harus mengambil langkah dengan segera bagi mengelakkan masalah tantrum berlaku dengan lebih kerap dan berterusan. Selain daripada mengenal pasti langkah mengawal anak tantrum, ibu bapa juga seharusnya membawa anak berjumpa psikologis/terapis bertauliah bagi mendapat khidmat konsultasi, dan mengenal pasti punca tantrum serta langkah seterusnya yang dinasihatkan oleh pakar.

Leave a Reply